Het opdoen van praktijkervaring ten tijde van corona

Alle hens aan dek

Goed nieuws: na veelvuldige berichtgeving over grote stagetekorten in het mbo, meldde de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) op 1 juni dat het stagetekort met ruim 10.000 verder is gedaald. Daarmee komt het percentage zoekenden onder de 3% van het totale aantal mbo-studenten. Regio Rijnmond is één van de locaties waar de grootste daling van het tekort plaatsvond. Met dank aan innovatieve oplossingen die wij hebben kunnen inzetten in samenwerking met ons netwerk en SBB! Regionaal gezamenlijk actieplan Door corona dreigde er een enorm tekort aan stageplaatsen voor mbo-studenten. Het vervullen van beroepspraktijkvorming is cruciaal. Daarom hebben Albeda, Zadkine, SBB, werkgeversorganisaties MKB Rotterdam-Rijnmond en VNO-NCW en de gemeente Rotterdam als ook het Leerwerkakkoord de handen in november 2020 ineen geslagen. Samen werkten wij aan het Regionaal actieplan stages Rotterdam-Rijnmond om te zorgen dat alle studenten van mbo-niveau 1 tot en met 4 in februari een stageplek konden bemachtigen.

Werkervaring als passend alternatief Voor het economisch beroepsonderwijs en daarmee de studenten van Albeda College Economie & Ondernemen, zagen we vooral tekorten bij de opleidingen juridisch, financiële dienstverlening en evenementenorganisatie. “We hebben daarom als college de handen ineen geslagen en alles op alles gezet om alsnog een passende en leerzame stage te creëren voor onze studenten,” zegt Cagla Akbulut, bpv-kwartiermaker van het college. “We hebben alternatieve stages ontwikkeld voor die studenten voor wie een fysieke stage niet lukte. Denk hier bijvoorbeeld aan fictieve opdrachten en simulaties. De diverse alternatieve stages bestonden uit algemene werknemersvaardigheden en beroepsspecifieke vaardigheden. We wilden op zijn minst dat onze studenten de algemene werknemersvaardigheden middels een stage konden opdoen."

“Vooral studenten met een juridische, financiële, evenementen- of handelsopleiding zijn het hardst geraakt."-- Cagla Akbulut, kwartiermaker beroepspraktijkvorming (bpv) Virtuele sollicitaties & oplossingen "Zo namen we deel aan een digitale speeddate en organiseerden we een bijeenkomst met het Rotterdams Ondernemers Belang (ROB). Dit was een eerste bijeenkomst die wij hebben opgezet voordat de gemeente Stage010 oprichtte. De eerste gesprekken hebben, samen met de aangesloten ondernemers, afgelopen december in de Spaanse Polder plaatsgevonden. Hier zijn een aantal ondernemers opgestaan die gezegd hebben stageplekken voor onze studenten te willen organiseren. Met Stage010 hebben wij actief deelgenomen aan een pilot waarbij de studenten virtueel konden solliciteren. Vervolgens zijn hier ook stagemogelijkheden uit gekomen en hebben wij een aantal studenten direct weten te plaatsen!”, licht Cagla toe. Structurele samenwerkingen met het oog op de toekomst “Ook zijn er mooie opdrachten ontstaan met organisaties zoals de Debatunie, waar studenten de mogelijkheid kregen te debatteren met politici. We organiseerden in april een sociaal ondernemen challenge, waarbij studenten duurzame oplossingen moesten bedenken voor sociaal ondernemers. Vanuit de Scholingswinkel aan de Nieuwe Binnenweg kwam een opdracht binnen vanuit Big Brothers Big Sisters Rotterdam en studenten van de opleiding International event management studies kregen een geweldige kans bij het Eurovisie Song Festival! Ook met S-imtac hopen we een structurele samenwerking op te kunnen bouwen."

Prestatieladder socialer ondernemen "Een ander mooi voorbeeld is de samenwerking met kringloopwinkel Het Goed in Vlaardingen. Het Goed biedt passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de speciale begeleidingsmethode van Het Goed levert hen dit de hoogste PSO-certificering op: een keurmerk waarmee werkgevers zich kunnen onderscheiden op het gebied van sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. “Bij één van de kringloopwarenhuizen hebben we een groot aantal studenten van de februari-instroom een plek kunnen bieden. Deze studenten van de financiële opleidingen hebben hun leerzame bpv-stage in het warenhuis in Vlaardingen kunnen lopen.”

Een stagiaire? Juist nu! Albeda leidt op voor het beroep. Het lopen van een stage is cruciaal. Gebeurt dat niet, dan leidt dat tot studievertraging. Dit terwijl er juist nu voor veel organisaties een groot aantal voordelen zit aan het in dienst nemen van een stagiaire. Het levert een bedrijf een enorme, maatschappelijke bijdrage. Het is daarnaast lastig om aan goed gekwalificeerd personeel te komen. Met het in dienst nemen van een stagiaire krijg je als bedrijf het bijkomende voordeel een potentieel toekomstig medewerker in dienst te nemen. Heeft u interesse in een of meerdere stagiaires van Albeda College Economie & Ondernemen? Neemt contact op met Cagla Akbulut.