Mbo-talent als eerste in huis halen? Bied een bpv-plaats aan!

Het spannende moment waarop de eerste stagedag zich aandient: u herinnert het zich wellicht zelf ook nog. De beroepspraktijkvorming (bpv), in de volksmond beter bekend als stage lopen, is één van de belangrijkste onderdelen van onze opleidingen. Het is hét moment waarop de student gaat ervaren hoe het er aan toegaat in de praktijk en zijn reeds opgedane kennis voor een langere periode gaat toepassen in de reële beroepspraktijk. Uw contactpersoon (de bpv-coördinator van de opleiding) is de schakel tussen uw bedrijf en ons als onderwijsinstelling. Coral Vásquez Alphenaar werkt als bpv-coördinator bij Albeda. ‘Als bpv-coördinator ben ik een spin het web. Samen met het bedrijfsleven zorgen wij dat de theorie die de studenten op school krijgen, verweven wordt met de praktijk. Daarnaast draag ik zorg voor de perfecte match tussen de leerbedrijven en de studenten.’ Ze vervolgt met een inkijkje in de toekomst: ‘Door steeds meer in de praktijk te examineren waarborgen wij samen met het bedrijfsleven de kwaliteit van de toekomstige professionals.’ Het borgen van deze kwaliteit is niet enkel de verantwoordelijkheid van de bpv-coördinator. Ook de praktijkbegeleider speelt hierin een grote rol. Rachid Boukti is zo’n praktijkbegeleider. Hij is verantwoordelijk voor de begeleiding van studenten van de opleiding International business studies in hun bpv-periode in het tweede leerjaar. ‘De studenten dienen - naast het meewerken in het bedrijf - ook praktijkopdrachten te maken. De praktijkopdrachten zijn examinerend. Om de studenten optimaal voor te bereiden op de bpv vinden er op school voorbereidende lessen plaats. Vanuit de opleiding wordt een praktijkbegeleider toegewezen die de studenten gedurende de bpv-periode begeleidt en bezoekt. In overleg met de praktijkopleider (uw bedrijf) en de student wordt de vordering van de beroepsopdrachten en de beroepshouding besproken en vindt een beoordeling plaats’, licht Rachid de gang van zaken rondom de bpv toe.

Stroomversnelling Een veranderende arbeidsmarkt vraagt van ons als onderwijsinstelling om mee te veranderen. Vaak zien we dat studenten het ‘echte’ werk pas goed leren in de beroepspraktijk. We gaan onze studenten met vernieuwende vormen van onderwijs dan ook veel meer laten leren en ervaren in de beroepspraktijk. ‘Als onderwijsinstelling die een groot aantal toekomstige professionals opleidt in de regio Rotterdam-Rijnmond, hebben we een belangrijke taak in de overstap van onderwijs naar werk’, vertelt Fahimeh Baktash. Fahimeh werkt samen met collega Cagla Akbulut voor het bpv-bureau van Albeda College Economie & Ondernemen. ‘Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast nemen we een verandering waar in de eisen die bedrijven aan toekomstige mbo’ers stellen,’ vervolgt ze. ‘Samen met het bedrijfsleven spelen we in op de ontwikkelingen die gaande zijn.’ Collega Cagla vult aan: ‘Ondernemerschapsonderwijs en werknemersvaardigheden worden steeds belangrijker en loopt binnen alle opleidingen als een rode draad door ons onderwijs heen. Dat gaat dus veel verder dan de beroepspraktijkvorming. Ook via gastlessen, gezamenlijke projecten, bedrijfsbezoeken, workshops én het afstuderen op de werkvloer brengen we praktijkleren in een stroomversnelling.’

Vier redenen waarom het slim is om een bpv-plaats aan te bieden:

  • Anticipeer op personeelstekort;
  • Investeer in toekomstige goede werknemers;
  • Help studenten om vaardigheden en kennis aan te leren, zodat u straks een ideale werknemer in dienst kunt nemen;
  • Na examinering op uw werkvloer, kan de student direct aan de slag.

Examen doen op de werkvloer Wie kan er nu beter beoordelen of een student klaar is om aan de slag te gaan in het werkveld? Juist, de bedrijven zelf. Komend jaar zetten we daarom in op het verhogen van het aantal studenten dat examen doet op de werkvloer. Leerbedrijven krijgen zo een belangrijke rol binnen ons onderwijs en leveren op die manier een bijdrage in het verder intensiveren van de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Bpv-bureau De regie over de bpv is binnen Albeda College Economie & Ondernemen de afgelopen periode gecentraliseerd naar één bpv-bureau. Waar voorheen de opleidingen -al dan niet geclusterd- hun eigen bpv organiseerden, is er nu één aanspreekpunt voor bedrijven en studenten. Deskundigheid en capaciteit worden efficiënter ingezet om bijvoorbeeld maatwerk te kunnen leveren aan bedrijven, zoals de behoefte aan een groot aantal stagiaires, docentenstages of ondersteuning bij het aanvragen van een erkenning. Het bpv-bureau onderhoudt tevens nauwe contacten met SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Een organisatie die samenwerkt met het onderwijs en het bedrijfsleven om optimale aansluiting te vinden van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.

Het bpv-bureau houdt zich onder andere bezig met:

  • Het vinden van passende stagiaires voor uw bedrijf;
  • Hulp bij aanvragen of uitbreiding van een accreditatie;
  • Maatwerk zoals stagiaires uit verschillende disciplines, meerdere stagiaires of andere specifieke zaken.

Interesse? Neem contact op met ons bpv-bureau! Zoekt u een gedreven stagiaire? Of wilt u samenwerken met ons door bijvoorbeeld een gastles te verzorgen? Wilt u eerst meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Bezoek dan onze website en lees meer over de verschillende opleidingen.